Genomtänkt elegans

En stark egen stil i kombination med väl genomtänkta val. Efter ett gediget husletande valde Jessica och Daniel Ekeroth att rita sitt hus själva. Tillsammans med en arkitekt och Willa Nordic formade de sitt drömhus med fokus på öppna ytor och stilren estetik.

Det är ingen lätt sak att hitta det idealiska huset. Det fick Jessica och Daniel erfara när de för några år sedan började se sig om efter ett nytt hem. Antingen var det planlösningen, inredningen eller någonting annat som inte riktigt stämde. Till slut bestämde de sig för att ta saken i egna händer och istället rita sitt hus själva. 

– Vi tittade runt på jättemånga olika hustyper, men vi kände aldrig att vi hittade en planlösning som passade oss. Det slutade med att vi valde att rita huset själva tillsammans med arkitekten Peter Ewehag från M5 för att sedan låta Willa Nordic färdigställa det, säger Jessica. 

Skissandet av huset tog närmare ett år, även om planeringen började långt tidigare. En klar fördel var att Daniel och Jessica redan hade bott i hus, vilket gav dem en bättre bild av vad de ville ha och inte ville ha. Under planeringsprocessen lade Jessica ner mycket tid på att försöka kartlägga deras vision av det idealiska huset. 

– Jag är väldigt strukturerad som person, gillar när det är ordning och reda. Jag hade era pärmar med utdragna sidor från olika inredningsmagasin, för att försöka ringa in hur vi i slutändan ville ha det, berättar Jessica. 

Pärmarna gav de sedan, tillsammans med en lista över deras önskemål, till arkitekten för att han på så sätt skulle få en tydligare bild av vad de var ute efter. Tillsammans hjälptes de sedan åt att ta fram det som i dag är familjen Ekeroths hem. Fokus låg på att skapa ett hus där familjen kunde bo och trivas i under lång tid. Varje val var därför av stor vikt och ingenting fick lämnas åt slumpen, inte heller valet av tomt. 

– Vi bodde i centrala Linköping tidigare, men kände nu att vi ville komma en bit utanför den innersta kärnan. När vi väl hade hittat det här området åkte vi hit vid olika tidpunkter på dagen för att se hur de olika tomterna kändes. Det slutade med att vi valde den tomt som hade mest sol, skrattar Jessica. 

 

Husets exteriör har tydliga influenser av New England medan interiören har en mer modern framtoning. Planlösningen genomsyras av ett mjukt flöde där kök, matrum och vardagsrum flyter in i varandra. De eftersträvade en öppen och luftig atmosfär som uppmuntrade till samvaro. Den välplanerade och genomtänka känslan löper som en röd tråd genom hela huset. Detta märks inte minst av inredningen som är koncentrerad till färgerna vitt, grått och svart. 

– Vi har väldigt lik inredningsstil, jag och min man. Den är en blandning av lite modernt, lite romantiskt och lite lantligt, elegant skulle jag själv säga. Jag jobbar mycket med detaljer, att kuddar, filtar och lampor ska passa ihop och att det ska kännas genomtänkt. Vi bestämde oss också innan vi flyttade in att vi bara skulle ha saker vi älskar. Vi ville inte ha någon byrå som kändes lite halvbra som vi sedan skulle börja störa oss på. 

Kombinationen av estetik och funktion har varit viktig för familjen. Hemmet ska vara snyggt, men även funktionellt och fungera i vardagen. Köket har en ren och enkel känsla för att sedan lyfta fram detaljer såsom kranar och lampor. 

– Köket är ganska enkelt, allt är i vitt, förutom bänkskivan i sten och så har vi era detaljer i mässing som till exempel kranar, diskho och handtag. Vi ville ha en luftig känsla och valde därför att inte ha några överskåp. Tack vare skåpen som vi satte upp vid köksön har vi däremot fortfarande gott om förvaring, säger Jessica. 

Om undervåningen är utformad för att skapa stora sällskapsytor, så går övervåningen mer åt det privata hållet. Förutom allrummet finns här familjens sovrum. Daniel och Jessicas son har ett rum med tillhörande badrum. Med hjälp av en halvvägg har sonens rum sedan delats in i en sovdel och en lekdel. Parets egna sovrum har också ett tillhörande badrum, i en större modell med dubbeldusch och bastu. I anslutning till deras sovrum valde de även att bygga varsin walk-in-closet, vilket var lite av en dröm, medger Jessica. 

– Det är lättare att hålla ordning och få en överblick, vilket är guld värt, även om den gärna fått vara lite större, skrattar hon. 

Förutom lyxig förvaring har den ena av deras walk-in-closets utrustats med ett smart tvättnedkast som går rätt ned i tvättstugan. Tvättnedkastet var bara en av de många smarta lösningar och tips som familjen fick under resans gång. Allt från snickarna på Utsiktsbyggarna till elektrikerna från Weinfors El har bidraget med värdefulla idéer, men framförallt säljaren på Willa Nordic, Mia Olsson, säger paret. 

– Vi vill verkligen lyfta fram Mia, hon hjälpte oss under hela processen och kom med jättemycket input. Redan från första mötet fick vi en så bra kontakt och hon blev som en god vän till familjen. Verkligen alla som har varit en del av det här byggprojektet har varit superbra, säger Jessica. 

Till sommaren har det gått ett år sedan familjen flyttade in. Glädjen över deras nya hus har inte avtagit, snarare tvärtom. 

– Vi sa det bara här om dagen, det finns verkligen ingenting vi skulle vilja ändra på. Vi är så nöjda med allting. Allt känns fantastiskt, säger Jessica.

Text: Nathalie Wänblad
Bild: Joel Dittmer

Läs mer om huset här…

2017-09-19T15:17:34+00:00