Havsnära drömboende i Göteborg

I Brottkärrhamn utanför Göteborg har Alexander och Jenny skapat sitt drömboende – en arkitektritad New England villa med en inbyggd känsla av lyx.

Alexander och Jenny samt deras två barn bodde redan i hus, i Kålltorp utanför Göteborg. Med fem minuter till stan var det ett praktiskt och bekvämt boende, men samtidigt kände familjen en längtan efter någonting annat.
– Vi ville komma närmare havet. Det var någonting vi hade pratat om en längre period, och nu var det helt enkelt dags, berättar Alexander.
Paret började se sig om efter passande tomter och hittade som på beställning en tomt som både passade storleksmässigt, men som också bjöd på ett unikt läge.
– Havet låg bara 200 meter bort, och dessutom fanns det ett fint berg bakom som gav tomten en speciell känsla. Det kändes helt rätt för oss, säger Jenny.
Tomten låg i det populära området Brottkärrhamn, endast 15 minuter från Göteborgs centrum. Här skulle familjen få det bästa av två världar, med närhet till såväl stads- som lantliv.
– Att komma ut hit är som att besöka ett sommarhus på landet. Man anar inte att storstaden ligger så nära, säger Alexander.

HITTADE HUSLEVERANTÖR

Nu hade familjen hittat sin tomt, men ännu visste man inte vilket hus som skulle få stoltsera på platsen.
– Vi hade inte helheten klar för oss, men det vi visste var att vi ville ha ett hus i New England-stil. Vi hade besökt USA flera gånger och fastnat för stilen. Dessutom passade stilen för det havsnära läget, säger Alexander.
Dessutom visste paret att de inte ville ha ett färdigt ”lådhus” utan ville vara med och själva utforma huset och dess planritning. Därför vände paret sig snart till en arkitekt som nu fick i uppdrag att rita upp familjens hus från grunden.
– Vi kände tidigt starkt förtroende för arkitekten. Han förstod precis hur vi ville ha huset och kunde dessutom komma med lösningar som vi själva aldrig hade kommit att tänka på, säger Alexander och fortsätter:
– Han kom till exempel med förslaget att placera huset i en vinkel, vilket blev otroligt bra. Överlag prickade han in placeringen helt rätt med tanke på utsikter, sollägen och så vidare. Han förverkligade inte bara huset, utan gjorde det ännu bättre!
Efter att arkitekten tagit fram en ritning som paret sedan godkänt tog Alexander vid och gick ut med en förfrågan till cirka 10 olika husleverantörer.
– Vi bad dem bland annat komma med sina idéer om hur de skulle bygga huset, vilka material som skulle användas samt hur lång tid det skulle ta, säger Alexander.– Och här stod det ganska snart klart att det var Willa Nordic vi skulle bygga med, säger Jenny och fortsätter:
– Det var stor skillnad mellan Willa Nordic och de andra leverantörerna, vilket vi själva kunde uppleva när vi besökte deras visningshus. Känslan i ett Willa Nordic-hus var mer robust, med kraftiga, tjocka väggar och rejäla material. Dessutom har de New England-hus som sin specialitet, vilket ju råkade passa oss bra.
– Vi hittade dessutom rätt i projektledaren Michael Hjälmeby på Willa Nordic som kom att bli en ovärderlig samarbetspartner under hela processen, tillägger Alexander.

SMIDIG BYGGPROCESS
I augusti 2015 drog markberedningen igång på tomten, vilket tog cirka en månad. Därefter göts plattan för huset, som stod färdig i oktober, lagom till att husets stommar levererades från Willa Nordic.
– Stommarna restes relativt snabbt, och sedan tog byggarna vid och gjorde resten, berättar Alexander.
Under byggprocessen bodde familjen kvar i sitt gamla hus, vilket gjorde att de kunde fortsätta leva som vanligt samtidigt som de hade relativt nära till bygget.
– Det var självklart väldigt förmånligt, framförallt om man, som vi, har barn som går i skola, säger Jenny och får medhåll från Alexander:
– Under en sådan här period är det viktigt att se till att alla i familjen mår bra. Många gör misstaget att ge sig in i ett stort byggprojekt samtidigt som man tränger in familjen i en liten koja – det blir inte alltid så bra.
I april 2016, sex månader efter byggstart, stod huset så äntligen klart, och familjen kunde flytta in.
– Det var en fantastisk känsla, så klart. Att flytta in i ett helt nytt hus som man dessutom varit med och utformat själv var snudd på overkligt, säger Jenny.

SATSADE PÅ UTEMILJÖN
Exteriört är huset placerat med baksidan mot söder, vilket betyder att man får mycket sol på husets uteplatser samt vid den generösa poolen i vinkeln. Från såväl den västra gaveln som från framsidan har man utsikt mot havet.
– Vi fick stor hjälp av arkitekten gällande placeringen, men också med planeringen av utemiljön, säger Jenny.
Här fick arkitektbyrån i uppgift att ta rita upp trädäcket samt pergolan, någonting som ger huset en fin inramning samt en lyckad helhetskänsla.
– När man ändå bygger hus kan det vara värt att satsa på detaljerna. Några extra tusenlappar är inte så mycket i sammanhanget, och utemiljön lyfter verkligen husets uttryck, säger Alexander.
Poolen sprängde man för innan huset stod färdigt, men utemiljön har fått växa fram under tiden som familjen bott där. Trots det har man redan nu lyckats färdigställa en stor del av trädgården.
– Med tanke på att trädgården var en stor lerpöl när vi flyttade in har vi hunnit långt. Vi har nog varit extremt snabba om man jämför med många andra som bygger hus. Vi kände att vi ville få allting klart, säger Alexander.

PRAKTISK PLANLÖSNING
Alexander och Jenny hade tidigt klart för sig vilken typ av planlösning de ville ha – en öppen och social planlösning med plats för umgänge och matlagning, men samtidigt rum för avskildhet. Lösningen blev ett tvåplanshus där barnen fått en ”egen våning” med egna rum, klädkammare, badrum samt ett gemensamt allrum. På bottenplan finns kök, vardagsrum och matplats i öppen planlösning, samt master bedroom som också fått en egen walk-in-closet samt ett lyxigt badrum med bastu. På bottenplan får man också rum med tvättstuga samt ett kontor.
– Huset är så bra planerat! Nu kan barnen vara på andra våningen utan att störas av oss, säger Jenny och fortsätter:
– Men det bästa av allt är vårt badrum. Jag kommer ihåg att jag sa det till arkitekten: ”Jag vill ha min egna handduk”. Efter att i många år ha trängts i samma badrum är det en stor lyx att få vara ifred när man gör sig i ordning på morgonen.

Från såväl parets sovrum som de sociala ytorna har man dubbla glasdörrar ut mot trädäcket och poolen. Detta ger både rummen ett imponerande ljusinsläpp men också en ökad kontakt med naturen. En smart detalj av arkitekten var också att rita in en extra utgång från bottenvåningens badrum.

– Det är så härligt att kunna gå rakt ut till poolen, och praktiskt att inte behöva gå igenom alla rum – framförallt efter man badat och är blöt, säger Jenny.

GENOMTÄNKT INREDNING
Interiört har man satsat på gedigna och hållbara material som också passar fint ihop med husets övriga stil. För golvet valde man ett vitlutat och vaxat plankgolv i furu som ger huset en lantlig men modern känsla. För våtutrymmen samt i köket lade man in en ljus marmor vilket förstärker den luftiga och lyxiga atmosfären. Samtliga väggar målades i en kall vit nyans.
– För oss var det viktigt att skapa en enhetlig känsla i huset. Det skulle kännas vilsamt och finnas en röd tråd, säger Jenny.
Därför valde paret att vända sig till Hans Axelsson på inredningsföretaget A & Co i Göteborg som sedan tog fram en helhetslösning för husets interiör.
– Vi ville ha en klassisk och tidlös känsla och Hans prickade helt rätt. Vi gick på hans linje hela vägen, berättar Jenny.
För köket ville man på samma sätt hitta en enkel, lantlig men samtidigt modern känsla. Här var det också viktigt att inte köpa in ett standardkök utan hitta ett kök som anpassats efter husets vinklar och vrår.
– Till sist hittade vi en tillverkare som gjorde platsbyggda kök. Det kändes gediget och rejält och passade för känslan i huset, säger Alexander.

SOCIALT HUS
Från köket har man också god uppsikt över vardagsrummet och matplatsen, och kring köksön samlas gärna familjen för samtal och umgänge.
– Det tycker jag nästan är det bästa – det här är ett väldigt varmt hus. Vi kan bjuda hem många vänner eller ha släkt som bor över, men det känns ändå aldrig trångt. Det är ett socialt hus där alla är välkomna, säger Alexander.
Nu har familjen bott i huset i drygt ett år, men menar ändå att de inte upptäckt någonting de skulle vilja ändra på. Tvärtom säger de sig trivas bättre i huset för var dag som går.
– Huset har överträffat våra förväntningar, det blev så mycket bättre än någon av oss kunde tänka sig, säger Jenny.

Text: Nora Lindkvist
Foto: Christoffer Duff

Läs mer om huset här…

2019-11-08T15:45:54+00:00