Hemma vid sjön

Det ligger så vackert där i sluttningen ned mot sjön, Britt-Maris och Kjells hus i New England-stil. En trappa leder ned till brygga, lusthus och båt. En inbjudande veranda välkomnar sina gäster att njuta av utsikten — innan man kliver över tröskeln till ett lika inbjudande hem.

“Hos Villa Nordic lyssnade de verkligen på vad vi sade, vad vi hade för önskningar…”

Ni vet den där känslan av att känna sig som hemma fast man är borta? Den där välkomnande, trivsamma känslan.Så känns det hemma hos Britt-Mari och Kjell. Det är också sånt, på ett sparsmakat, elegant vis där det helt nya möter gammalt Och med funktion i fokus. Hallen med sitt svartvita kakelgolv leder in till den kombinerade salongens och matsalens trägolv, som känns så välkomnande för fötterna. Här är utsikten över sjön en del av inredningen. På väg passerar man det öppna köket som i princip är omöjligt att stöka till – men låt oss återkomma till detta. På övervåningen hittar man sovrummet med en balkong med utsikt över sjön. Färgsättningen är ljus och varm i hela huset. Nya möbler samsas med gamla trotjänare. Det räcker med att säga att det är fint. Punkt. Det är inget som är tillkrånglat. Britt–Mari säger själv att hon vill ha det hemtrevligt, och det har hon lyckats med. Det är lustigt – med tanke på att hon var emot idén att bygga det här huset.

Hon skrattar och förklarar:
– Först vill jag klargöra att jag trivs, att vi båda, trivs jättebra. Men visst, jag ville inte flytta från vårt gamla hus som är så otroligt vackert. Men Kjell ville så gärna bo precis vid vattnet, och med tiden blev jag övertygad om att det skulle bli bra.
Det otroligt vackra huset som Britt-Mari pratar om, ligger inte lång ifrån det nya, ja egentligen på samma tomt. Det är ett hus byggt 1901 som de bott i de senaste 33 åren.
– Tomten var jättestor, och nu har vi styckat av den och byggt ett nytt hus närmare sjön.
Anledningen till att Britt-Mari så småningom blev övertygad om att det var en god idé med ett nytt hus var husföretagets inställning.
– Hos Willa Nordic lyssnade de verkligen på vad vi sade, vad vi hade för önskningar, och de har hjälpt oss med olika speciallösningar.
Britt–Mari och Kjell har skapat ett både vackert och funktionellt hem. Köket, där det aldrig känns stökigt, är ett exempel. Hemligheten är ett grovkök som gömmer sig bakom ett par skjutdörrar.
– Vi ville ha en öppen planlösning. Men vi ville slippa se stöket.

Britt-Mari ville också ha en stor tvättstuga med stora avlastnings-ytor – och kallmangel. Den stora verandan som delvis är täckt med tak var också ett måste; här sitter man gärna fast det regnar. Balkongen i direkt anslutning till sovrummet och med utsikt mot sjön var även den efterlängtad. Sovrummet är för övrigt mer som en svit, en plats att vistas och trivas i. I princip sträcker den sig genom hela övervåningen, tillsammans med klädkammare och ett stort badrum. I badrummet – med fönster – hittar man dessutom det vackraste av badkar i blå emalj och med tassar i mässing. Det lyser som en juvel på det vita kakelgolvet med mönster i svart.

Det är roligt att höra Britt-Mari berätta om husets tillkomst – och jag blir imponerad av hennes styrka. Under byggprocessen drabbades hon av bröstcancer och opererades två gånger.
– Det är klart att det var jobbigt och påverkade mig oerhört, men jag har varit sjuk förut och har lärt mig att inte oroa mig i onödan.

Den varmt vackra och välkomnande känslan handlar inte bara om sköna ting och färgsättning, utan även om material, som golvet med extra breda träplankor som känns så välkomnande under fötterna. Och det vita kaklet i badrummet, som inte är helt slätt och inger en känsla av mjukhet. Tillbaka till verandan. Längst in mot entrén är den täckt med tak, och ger en sån där genuint amerikansk porch-känsla. Ingen gungstol, men man sjunker gärna ned i soffan och filosoferar en stund. Kanske man bestämmer sig för en tur eller ett dopp i sjön eller i den lilla bubbelpoolen som ligger precis nedanför huset.

Nere vid sjön, som förresten heter Öresjö och ligger utanför Borås, hittar man också ett litet lusthus. Här kan barn och barnbarn bo när de kommer och hälsar på – eller i garaget där det byggts till sovrum. Britt-Mari behöver inte klargöra att hon trivs i sitt nya hus, det märks. Men hon kommer självklart att sakna sitt gamla. De har väntat med att sälja det, men nu är det dags – nu när en äkta hemmakänsla så självklart har infunnit sig i det nya boendet.

Läs mer och se fler bilder här…

TEXT: Kina Andersson
BILD: Björn johansson och Christoffer Duff

2017-09-05T11:26:44+00:00