Kennedys sommarhus i Hyannis Port

President John F. Kennedy, First Lady Jacqueline Kennedy, och deras barn John, Jr. och Caroline, på deras sommarhus i Hyannis Port, Massachusetts.

John F. Kennedy  kopplade gärna av i Hyannis Port på Cape Cod iMassachusetts, där hela klanen Kennedy hade hus.

JFK köpte sitt hus redan 1956 och semestrade där varje sommar under sina 1 000 dagar i Vita Huset. JFK var marinofficer och krigshjälte och älskade havet. Att segla fick alla presidentens bekymmer att flyga sin kos. Presidentens bröder, Robert och Edward Kennedy, seglade också mer än gärna. Många medarbetare påstår att JFK aldrig var så lycklig som när han var på sjön. Ofta återvände presidenten som en ny människa efter en helg i Hyannis Port. Det är inte svårt att förstå om man tillbringar några dagar i det fantastiska området som andas så mycket lugn, ljus och sommar.

Huvudbyggnaden på Kennedys område i Hyannis Port.

Tragiskt slut för populär president

Kennedy mördades vid ett besök i Dallas, Texas. Enligt den så kallade Warrenkommissionen utfördes mordet av en ensam mördare, Lee Harvey Oswald. Denna slutsats kom att ifrågasättas 1979, då en kongressutredning (House Select Committee on Assassinations) kom fram till att fyra skott hade avlossats. Oswald, som ansågs bunden till endast tre skott, skulle således inte ha varit ensam mördare, utan sannolikt hade presidenten fallit offer för en konspiration. Även dessa slutsatser har ifrågasatts, eftersom de anses luta sig alltför tungt på analysen av bristfälliga ljudupptagningar från mordtillfället.

Bilden av Kennedy var positiv åren närmast efter hans död. Han var kommunikativ, karismatisk och vältalig samt hade en ungdomlig prägel, vilket var en kontrast mot Eisenhowers. Han uppfattades som en symbol för det korruptionsfria samhället där alla oavsett inkomst, hudfärg eller kön skulle få tillgång till samma möjligheter.

Anhängare av John F. Kennedy menar ibland att med honom dog även en del av hans dröm om ett rättvist USA. Han gav sina väljare och regeringen en känsla av hopp och ideal. Trots hans privilegierade bakgrund identifierade han sig med samhällets utsatta grupper. När John F. Kennedy dog blev han en kulturell ikon, delvis som ett resultat av genomslagskraften från amerikansk media.

Det har senare visat sig att Kennedy bland annat hade omfattande ryggproblem samt många affärer med olika kvinnor. Även misslyckandet i Grisbukten har diskuterats och invasionen av Vietnam. Detta har nyanserat bilden av Kennedy, som dock i sin helhet förblivit övervägande starkt positiv.

Läs mer på www.willanordic.se

2017-09-05T15:42:05+00:00