Med bil genom New England

Det nordöstra hörnet av USA, norr om New York består av sex små delstater som tillsammans utgör New England. Här ligger många platser som vi känner igen namnet på från olika varumärken som säljer inredning på marint tema som NewPort, Martha’s Vineyard, New Haven, Cape Cod. bland new englands vita sanddyner, i Hyannis Port, ligger familjen kennedys klassiska sommarresidens.

New England präglas av närheten till New York vilket gjorde att många välbeställda New York-bor tillbringade sina somrar i New England, inte minst i Newport där sociteten byggde enorma palats. Här utvecklades den lyxiga kustnära inredningsstilen. En stil som har sitt ursprung långt tidigare och i en helt annan tradition. Hit kom nämnligen det legendariska immigrantskeppet Mayflower 1620 och landsatte 185 immigranter från England. De var inte de första engelska immigranterna i Amerika men många ser denna grupp som pilgrimsfäderna – pionjärer man gärna identifierar sig med. De var kristna flyktingar som flydde förföljelse i England. Många dog under den första svåra tiden men genom ett avtal med indianerna och hjälp från dem så etablerades en livskraftig koloni som levde i harmoni med indianerna. Det var här man firade “Thanksgiving” första gången. De invandrade engelskmännen ville tacka Gud för den första goda skörden. Idag är New England främst känt för den inredningsstil och byggstil som härstammar från områdets många kustnära städer och samhällen. Det är vita hus med liggande panel och mörka fönsterluckor. Inredningen är ofta ljus med inslag av tunga mörka möbler, ofta med mässingsdetaljer. Den marina miljön visas i inslag från båtar, flaggor och skyltar med marint ursprung. Idag präglas stilen även av klara blåa och röda färger ofta i form av stjärnor på textilier.

Vi bestämde oss för att utforska delar av detta område, känt för sitt sköna sommarliv och flammande höstfärger i de stora lövskogarna.

Med bil från New York

Vi valde att bila i New England några vinterdagar för att uppleva stillheten, milsvida stränder, mysiga pensionat, fantastiska fiskkrogar och många pittoreska städer och samhällen. Från New York tar man sig enkelt med hyrbil upp till Newport i delstaten Rhode Island. Ta gott om tid på dig och stanna ofta för att besöka de pittoreska samhällena med sina vita hus, vackra centrum och vita träkyrkor. Ett tips är den lilla staden Greenwich som har så mycket charm. En lagom dagsetapp från New York ligger Newport, en fantastisk liten stad med många otroligt stora sommarresidens. Hit kom de rika och mäktiga för att tillbringa sommar-månaderna och gör ännu för den delen. Ett av de största palatsen är numera öppet för besökare. Passa på att njuta i det vackra centrumet, besök antikhandlare och kanske en fiskkrog.

 

Cape Cod

Därefter kan man rulla vidare upp mot halvön Cape Cod där Kennedy-familjen har sitt legendariska sommarresidens. Cape Cod är en pärla. Ta gärna färjan över till den mytomspunna ön Martha’s Vineyard som drar skaror av turister på sommaren. Kanske en val visar upp sig i sitt majestät. På Cape Cod rekommenderar vi boende på något av alla bed-and-breakfast. Vi valde Brewster by the Sea och mottogs som djupt saknade familje-medlemmar av det sympatiska föreståndarparet Donna och Byron Cain och hunden Harrisson, inte att förglömma. Cains vet hur man får folk att känna sig hemma. De har endast två rum och två sviter i sitt pensionat. Rummen har öppna spisar och är inredda med omsorg. Varje morgon vankas det tre-rätters frukost som Byron serverar med entusiasm. Verkligen trevligt!

15 städer

På Cape Cod ligger 15 vackra små städer. Fyrarna hjälper till att skapa den där särskilda New England- känslan och alla utsökta små caféer och krogar gör att man inte behöver gå hungrig. Många små butiker med nya och gamla prylar förgyller upplevelsen ytterligare. Att promenera på milsvida öde stränder, njuta av vinden, solen och vågornas brus är en upplevelse i sig. På kvällen vankas en värmande brasa, varm choklad, sällskapsspel och kanske en film från Cains egen samling.

 

Mayflower

Efter sköna dagar på Cape Cod kan man ta vägen mot Boston och besöka den historiska staden Plymouth som grundades av immigranterna från Mayflower. Här finns flera museer, det största är en rekonstruktion av de första immigranternas by befolkad av skådespelare i tidstypiska kläder. Lite längre bort ligger indianernas by även den befolkad av tidstypiskt klädda indianer. I hamnen ligger en kopia av Mayflower och ett besök ombord ger en bild av hur eländig resan över Atlanten måste ha varit. Staden har flera andra fina museer och minnesmärken. Nästa anhalt är Boston med klassiska kvarter som Bacon Hill, en sympatisk stad med mycket karaktär. För den som vill finns det undersköna delstater norrut eller varför inte en sväng till Toronto i Kanada eller de omtalade Niagrafallen. New England har även ett antal skidorter som är väl värda ett besök men det får bli vid nästa besök.

 

Text och bild: Mikael & Elisabeth Torstensson

2017-09-06T08:07:36+00:00