Precis som i New England

Thomas och Helen tycker om att arbeta hårt och att röra på sig. Det är fart och fläkt runt familjen. Idag bor de i Göteborg där Helen driver företaget Fired Earth. Tidigare har familjens adress funnits i både USA och England.

– För ett antal år sedan fick min man en förfrågan om att komma över och arbeta på USA:s östkust. Det var en möjlighet som vi tyckte lät spännande, förklarar Helen. Sagt och gjort. Familjen hamnade i New England i det lilla samhället Avon mitt emellan Boston och New York.

– Avon är ett sådant där pittoreskt samhälle som man ser på tv, med en vit träkyrka och bländande vita New England-hus. Vi upptäckte att dessa idyller faktiskt fanns i verkligheten. Staden var full av koloniala New England-hus med liggande träpanel, stora verandor och fönsterluckor. Vi blev stormförtjusta i stilen.

 

Tillbaka i Sverige

När familjen Smith efter drygt två år i USA kom tillbaka till Sverige och Hovås utanför Göteborg ville Helens man Thomas att de skulle bygga ett riktigt New England-hus.

– Jag är väldigt intresserad av inredning och älskar New England-stilen men samtidigt så tyckte jag mycket om det gamla sekelskiftshuset i Hovås som vi bodde i, berättar Helen. Till slut övertygade Thomas mig om att det skulle vara härligt att leva i lite av det som vi upplevt i USA även på hemmaplan.

Paret kontaktade olika husföretag och förhörde sig om möjligheten att bygga sitt drömhus. Helen och Thomas blev besvikna över alla restriktioner och begränsningar som de mötte.

– Vi ville ha vårt hus på det sätt som vi sett i New England och inte anpassa det efter husfabrikantens begränsningar, förklarar Helen.  En affärsbekant till Thomas tipsade då om Willa Nordic. Makarna kontaktade företaget och träffade Michael Hjälmeby.

 

Willa Nordic hade inga begränsningar

– Hos Willa Nordic fanns det inga begränsningar utan allt tycktes vara möjligt, utbrister Helen. Det var en befrielse att upptäcka att någon kunde ta våra amatörmässiga skisser och få dem att bli byggbara ritningar utan att kompromissa med det som vi ville ha och som vi var väldigt tydliga med.

Arkitekten hjälpte Helen och Thomas i detta arbete och snart kunde familjen flytta in i sitt nya Karolinerhus från Willa Nordic, där man återfinner stora influenser från husen i New England. Makarna var oerhört nöjda med resultatet. Så nöjda att de trodde de skulle bo i huset resten av livet. Två år senare ändrades den inställningen när de fick höra om att en del av en stor villapark med ett vidunderligt läge i Hovås var till försäljning.

 

 

Ännu mera New England tack

– Vi blev helt sålda på den nya tomten och köpte den, berättar Helen. För oss var det självklart att kontakta Willa Nordic igen, det kändes naturligt med tanke på hur nöjda vi var med det första huset de byggde. Vi drömde om ett större och ännu mer traditionellt New England-hus.

Än en gång var det Michael Hjälmeby som hjälpte paret att konkretisera de drömmar och skisser de hade. Drömmar baserade på bilder från deras tid i New England och artiklar i olika amerikanska inredningsmagasin som inhandlats under deras USA-tid.

– Resultatet blev fantastiskt, så nära den amerikanska östkusten man kan komma på den svenska västkusten, säger Helen. Huset är troligen Sveriges mest kända New England-hus då Willa Nordic har använt det i sin marknadsföring.

– Här skulle vi bo för alltid! Tiderna förändrades dock och barnen flyttade hemifrån. Det stora vackra huset blev lite för stort för makarna Smith och man började titta på möjligheten till att flytta till en våning i centrala Göteborg. Sagt och gjort, Helen och Thomas lämnade sitt hus, men kärleken till New England-stilens rena linjer och symmetriska uttryck fanns kvar.

 

Tredje gången gillt

Paret bodde nu i en våning i centrum när längtan till New England slog till igen.

– Mina föräldrar hade ett sommarhus uppe i Bohuslän där jag tillbringat mina barndomars somrar, berättar Helen. Vi fick möjligheten att ta över fastigheten och plötsligt hade vi ett hus igen.

– Det var ett gammalt hus som vi först tänkte renovera. Byggarna vi talade med undrade försiktigt om det inte var lika bra att riva det då det var i dåligt skick. Så blev det och ett nytt telefonsamtal till Michael Hjälmeby på Willa Nordic satte igång processen med att bygga ett tredje New England-hus åt Thomas och Helen. Att det var Willa Nordic som skulle leverera huset var ganska naturligt.

– Min pappa var arkitekt och hade ritat det gamla huset 40 år tidigare och gjort ett bra jobb med att få huset att passa på tomten och få maximal utsikt över havet, säger Helen. Det ville vi ta vara på och resultatet blev verkligen ett möte mellan svensk västkust och amerikansk östkust. Återigen var det Willa Nordic med Michael Hjälmeby i spetsen som gjorde om våra tankar och drömmar till byggbara ritningar.

Familjens tredje New England-hus från Willa Nordic är en självklar mötesplats för släkt och vänner under den ljusa årstiden med sitt magiska ljus på den svenska västkusten och ljuset från den amerikanska östkusten där långt borta på andra sidan Atlanten.

Läs mer på www.willanordic.se

2021-12-07T13:22:40+00:00